Ondersteuning voor ouders & kinderen

Kinderen zijn heel goed in vertellen wat ze nodig hebben. Echter zoals het soms moeilijk is om naar onszelf te luisteren, zo is het soms ook moeilijk voor ons om hun gedrag goed te verstaan. Kinderen hebben dan ook veel aanwezigheid van ons nodig. En ondertussen zijn we ook gewoon maar mens, met onze bezigheden, gevoeligheden en reactiepatronen. Het kan best een kluif zijn bewust te blijven en goed te zorgen voor onszelf én onze kinderen, die we zo graag het beste geven.

 

Ondersteuning voor jullie samen; wat gebeurt er tussen jullie?
Naast dat je zelf kunt onderzoeken wat jou raakt en hoe je je natuurlijke balans herstelt, kan het ook zinvol zijn als iemand mee kijkt wat er speelt tussen jou en je kind. Iemand van buitenaf kan vaak met meer afstand kijken en dingen meer helder zien. Dit kan je helpen om het gedrag van je kind beter te begrijpen en de behoeftes van je kind duidelijker te krijgen. En om jouw gewoontes en onbewuste boodschappen meer helder te krijgen. Hierdoor kun inzicht krijgen in hoe de interacties verlopen en hoe jullie knelpunten hierin kunnen doorbreken.

 

Ondersteuning voor je kind; waar heeft hij of zij behoefte aan?
Ook kan het fijn zijn als je kind op een andere plek kan oefenen met bepaalde behoeftes. Vroeger werden kinderen opgevoed door gemeenschappen. Als je kind iets even niet bij jou kon vinden, kon het makkelijk naar een ander. Tegenwoordig leven we niet meer op deze manier en heeft een kind maar een paar mensen om zich heen die hem of haar kan horen. Het kan dan ook erg helpend zijn als je kind op een onafhankelijke plek komt, waar het gezien en gehoord wordt en waar we samen kijken wat hij of zij nodig heeft. Ook hierbij zijn lichaamswerk en de aspecten van het innerlijk kindwerk belangrijke ingangen en hulpbronnen in mijn werk. Kinderen zijn heel flexibel en staan graag open voor helende elementen, wat maakt dat individuele ondersteuning erg belonend kan zijn.
“Alles wat je beleeft, kun je je herinneren.”
Werkwijze
Ik werk vanuit de principes van o.a. natuurlijk ouderschap en attachment parenting. Belangrijke waarden hierin zijn:
  • nabijheid
  • gehoord en gezien worden
  • vrijheid en begrenzing
  • mee mogen doen en erbij horen, gelijkwaardigheid
  • een heldere en passende plek in het systeem hebben
  • leven in gemeenschap met anderen, dingen samen doen
De sessies kunnen in mijn praktijk plaats vinden, of bij jullie thuis, afhankelijk van het proces en wat op dat moment nodig of handig is. Deels bestaat de begeleiding uit gesprekken en het zoeken van praktische handvatten en oplossingen. Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden door speelse en lichaamsgerichte oefeningen en sessies. Dit geeft een andere ingang en maakt dingen vaak meer helder en toegankelijk.