Lichaamswerk

Je kent het vast:
  • een brok in je keel hebben
  • een steen in je maag voelen
  • een last op je schouders dragen
  • op je tenen lopen, etc.
Je lichaam draagt jouw ervaringen en herinneringen. Het vertelt bijvoorbeeld welke houding je aan hebt moeten nemen, of welke emoties je moest inhouden. Je lichaam heeft de kwaliteit dat het heel onverhuld jouw verhaal vertelt.
De impact van vervelende momenten ontstaat niet door deze gebeurtenissen zelf, maar door onze innerlijke reactie erop. Vaak schieten we in een overlevingsstrategie, waardoor we niet de beweging kunnen maken die we eigenlijk willen maken. De opgewekte energie kan dan niet worden gebruikt, zet zich vast en verstoort ons zenuwsysteem.
Als je deze dingen vanuit je hoofd onderzoekt, komen er vaak gedachtes op die horen bij je overlevingsstrategie en kan het ingewikkeld worden. Je lichaam doet dit niet, het is heel helder. Het heeft een sterk zelfherstellend vermogen; het wil helen. Elke cel in je lichaam zoekt naar evenwicht, naar je natuurlijke staat van zijn. Je lijf is dan ook enorm wijs. Het vertelt je niet alleen over je kwetsingen, maar ook over wat je nodig hebt. Het brengt je in contact met je kracht en laat zien wat mogelijk is.
Door het contact met je lichaam te herstellen, heractiveer je het zelfherstellend vermogen en ontstaat er weer ruimte voor je natuurlijke flow. Door je blokkades op te zoeken en op te heven, kun je veel spanning en ‘vervuiling’ loslaten. Op deze manier ontstaat er ruimte voor dat wat geleefd wil worden; je emoties, je kracht, je levensenergie! Als je leert ontspannen in je lijf, leer je meer te ontspannen in het leven en te zijn met wat er ook maar is.
“Er is een stem die geen woorden gebruikt. Luister.” (Rumi)